Tips mami – stok ubat di rumah

   Susahnya kan,kalau kita atau family member jatuh sakit macam demam, cirit-birit, muntah, atau selsema, tapi kita tiada stok ubat yang diperlukan sementara menunggu siang untuk ke klinik..kan? Takkan mahu ke unit kecemasan semata kerana demam yang biasa? Selagi demam boleh dikawal guna ubat demam, bagi saya, its ok…janji bagi makan ubat ikut masa. Terutama anak-anak..

image
Migrain mak,kalau stok ubat habis,kena pla anak jatuh sakit!!!

  Kebiasaannya,doktor akan mengesyorkan 6jam /1x makan ubat bagi demam, tapi kalau teruk, boleh bagi tiap 4jam ya..back to topic..jom saya kongsi senarai ubat yang sepatutnya ada di rumah,terutama bagi yang ada kanak-kanak..

1) paracetamol / ubat demam

2) ubat batuk

3) ubat sapu utk sakit otot/kaki/lengan (oms)

4) bandage dan ubat kuning (khas utk luka berdarah)

5) bekalan sachet air garam (utk muntah/ cirit birit)

6) krim calamine utk ruam / gatal² di badan

7) ubat titis (boleh utk mata/hidung tersumbat/telinga)

Bagi saya, semua itu penting,apalagi ketika suami tiada dirumah, atau outstation…
Selain menggunakan ubat, untuk kanak-kanak juga saya cadangkan minum air suam untuk anak yang hidung tersumbat..tak boleh sejuk sangat, jgn panas sangat…karang lecur pla..daah cerita lain..:):)..
     Kisah benar dirumah sendiri ni, satu hari anak main lompat-lompat sekali silap lending..dah tangan tak boleh gerak..muka pucat,nangis kesakitan..kita yg risau,yang cemas lebih. So, apa saya buat? Saya pegang tangan yg sakit, dan ikat guna kain lampin, sangkut kat leher dia..patern mcm patah tangan tu haaa..mujur suami balik dari tempat kerja terus ke hospital..bila xray, tiada kepatahan, cuma sendi koyak…doktor puji tindakan saya..hihihi..
     Kisah kedua, anak-anak selsema mendadak..semua tetiba demam…demam ramai-ramai..but hey!!! I got fever medicine…😂😂😂..hidung tersumbat ,terus titiskan ubat titis…untuk demam bagi je ubat demam..letak kain basah dikepala anak…jgn bagi selimut tebal-tebal..
     Untuk saya yang selalu dikunjungi sang migrain,of course many paracetamol in stock 😂😂😂…
Kunci disini ialah,moms/ladies, always prepare stok ubat dirumah,sebab anda tidak tahu bila anda akan memerlukannya..
Next entry, saya mahu kongsi menu sarapan/bekalan untuk anak kesekolah…yang simple but mengenyangkan anak!! But for now, layan movie tv3 Martha Marcy May Marlene.. Kinda scary juga ni kisah..👻👻👻…
Bye readers..see you on my next short entry 😂😂😂✌✌✌…

With love,
Lorinda.J

Takdir Tuhan selalu indah..

image

Mempunyai anak yang tidak mampu bertutur dengan jelas, adalah satu keajaiban bagi saya..sebab saya dan dia menjadi rakan ,menjalin kasih sayang antara ibu dan anak, saya mampu memahami maksud disetiap cara pandangannya, bahasa tubuhnya malah cara bersuaranya..saya mampu mengerti. Ajaib..kerana doktor juga sangat tidak faham akan bahasa Bunga 😁😁…
   
Masalah bagi setiap ibubapa ialah :

*sentiasa menentukan garis panduan mereka sendiri terhadap kemampuan anak..

*tidak mahu menerima sikap anak, tapi sebaliknya mahu anak bersikap seperti yg mereka mahukan..

* barangkali malu jika diketahui anak mereka tidak sehebat anak jiran?

Sudah tentu normal berfikiran begitu..tapi sejauh manakah anda akan lakukan itu jika anak anda ada masalah:
* tidak bertutur dgn baik
* tidak berkomunikasi/bersosial dgn kanak-kanak sebaya
* tidak tahu berkongsi mainan
* tidak merasa malu jika berbogel pun dihadapan ramai
* malah tidak mampu belajar dengan normal seperti anak-anak lain?

Tidak parah kan? Kerana dia mampu berjalan.even nampak normal!! So maybe ada yg akan cakap anak seperti itu tidak perlu dirisaukan sangat.bukan hal besar.

Really…ya saya akan tanya pd anda sekarang?? Serius anda fikir itu masalah kecil? Tidak!! Saya ulangi itu bukan masalah kecil..
Saya selalu terluka bila anak cuba bergaul dengan anak² lain tapi dipulaukan.
Bila bunga balik dari sekolah dan kata kawan jahat.lepastu nangis.peluk saya.
Bila bunga buat perangai mengamuk di tempat awam..berapa ramai yg memandang dengan pandangan aneh. Peoples…sy nasihatkan kalau anda ternampak situasi begitu, janganlah terus memandang seperti anda sedang tengok wayang alien.
Bila bunga alergik,timbul bengkak seluruh badan, peegi injek, pastu nurse marah dia..sebab tarik tangan..nurse suruh cakap sakit, kalau rasa sakit..u really think she will tell?? Nope..because?? SHE CANT SPEAK OUR LANGUAGE…of course bila kita kata, anak tak pandai cakap,then the nurse akan soal banyak..bukan semua tapi most of them ..saya faham keterminatan mendadak mereka..lets just say…senang untuk berkata,tapi melaluinya lebih baik tutup mulut,pekakkan telinga,butakan mata..sebab bila melihat, saya akan melihat betapa kejam dunia..bila mendengar, saya terdengar suara berkata hindari anak itu,nanti dia pukul kamu…sedih..😂😂😂…sebenarnya bunga tak pukul orang..malah dia sangat penyayang.dia menangis tengok cerita sedih di tv…dia nangis bila nampak saya nangis..bahkan dia selalu minta maaf menggunakan bahasa dia sendiri..

image
Bunga,selalu mekar dihati mami, walau sekejam mana dunia,bunga tetap kuat..walaupun terkadang bunga menangis..:):)😘

  Bila bercakap pasal syukur, saya rasa saya sangat sangat bahkan terlebih merasa syukur kerana disebalik semua ini, saya telah jadi lebih tabah,lebih sabar. Lebih tahu untuk mengabaikan perkara remeh temeh, fokus pada bunga dan adik²nya..
   Berkat Tuhan datang dalam pelbagai cara pada kita..dan bagi saya, kedatangan bunga yg agak berbeza telah membawa sukacita dan pengembaraan indah setiap ketika..inilah BERKAT… Dia sihat..dia gembira bersahabat dengan adik²nya..dan dia paling mudah diurus anaknya..tidak memeningkan kepala bila melibatkan pengurusan diri..mandi ,makan, buang air..semua sendiri..
  Saya ajar dia untuk menjadi istimewa dan bukan menjadi orang yang perlukan layanan istimewa..
Saya yakin dengan kuasa Tuhan..yakin dengan keajaiban..sekalipun hanya secubit..tetap berpegang pd harapan itu..
  Dear mom yang ada anak istimewa,tak kira yg masalah fizikal mahupun dalaman..jom kita positif..jom kita redha..jom kita sayangi 1001% anak itu..kerana anda ibubapa yang bertuah, terpilih untuk menjaga /mengasuh anak istimewa yg dikaruniakan oleh Tuhan..berkat pasti berganda, sukacita pasti berlimpah..

      💎 jangan pernah berhenti berharap pada keajaiban Tuhan 💎